«Χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.
Όπως διευκρίνισε, στόχος της «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Γι’ αυτό το λόγο ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία» τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Στη συνέχεια ο κ. Βαϊσγκέρμπερ ερωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες. Όπως σημειώνει η DW, από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ, ενώ εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε το πενταετές ομόλογο.
«Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά» επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά». Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. «Αυτό έχει συμβεί τώρα», σημείωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ.
Πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ. Το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ παραπέμποντας παράλληλα στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: insider.gr