Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο – Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Μετά από μία ημέρα όπου η κυβέρνηση «σφυροκοπήθηκε» από εκπροσώπους φορέων στη Βουλή αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για την επίμαχη διάταξη με τις απεργίες, το πολυνομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για την γ΄ αξιολόγηση θα αρχίσει να συζητείται στις 10 το πρωί στην ολομέλεια ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί.

Χθες, ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

«Σφυροκόπημα» από φορείς κατά κυβέρνησης

Η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για κήρυξη απεργίας από επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία, βρέθηκε στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος στη διαδικασία ακρόασης φορέων. Σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε τη διάταξη ο ΣΕΒ, που υπογράμμισε όμως πως είναι οριακού χαρακτήρα γιατί υπάρχει ζήτημα εκδημοκρατισμού των διαδικασιών που αφορούν στη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας.

Σε θέση άμυνας η Αχτσιόγλου για τις απεργίες

«Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των αλλαγών για κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία. Όπως διευκρίνισε το “50 συν 1” που προβλέπεται στην διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση και όχι στη λήψη απόφασης.

Δυο δε 24ωρα μετά την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της, η υπουργός πέρασε στην «αντεπίθεση», κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι εκτοξεύοντας υπερβολές και ανακρίβειες «σκορπίζει την ηττοπάθεια στους εργαζομένους».

Από τα πυρά της δεν γλίτωσε ούτε η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία «50 συν 1» της ΓΣ εργαζόμενων, ώστε να αποφασιστεί απεργία.

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματικός περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος

O Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του» ενώ όπως είπε προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία.

«Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική. Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Προηγουμένως, αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον ξεπερνούν τα κατώτερα όρια εισοδήματος που ορίζουν οι νέες διατάξεις. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια πλήττονται όλοι οι μισθωτοί.

ΑΔΕΔΥ: Ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος

Ο Ι.Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο για την απαρτία στην κήρυξη απεργίας στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.

«Είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά ενήμερων εργαζομένων», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι είναι αδιανόητο σήμερα ένα κόμμα με ποσοστό 30%-33%, δηλαδή με το 1/3 του ελληνικού λαού, να μπορεί να κυβερνά τη χώρα και συλλήβδην να απορρίπτονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι ο πυρήνας και η καρδιά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν πάρει δάνειο κάτω από άλλες συνθήκες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και άρα πρέπει να υπάρξει μηδενικό επιτόκιο για μια δεκαετία τουλάχιστον και με κούρεμα όλων των προσαυξήσεων στο ύψος του αρχικού δανείου.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Σε 1600 σελίδες ούτε ένα αίτημα του εργατικού κινήματος

Ο Ι.Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στις «1.600 σελίδες του νομοσχεδίου, δεν βρίσκεται ούτε ένα αίτημα από το εργατικό κίνημα, αλλά ξανά βρίσκονται διαχρονικές απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών».

 

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.