Μόσχα και Καράκας θα υπογράψουν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας στις 15 Νοεμβρίου
Η Βενεζουέλα πρέπει να καταβάλει σήμερα 81 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή χρεών της και αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του εξωτερικού της χρέους, το οποίο επιθυμεί να αναδιαρθρώσει.
Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να καταβάλει τα χρήματα αυτά σήμερα, αυτό δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων της: Τη Δευτέρα πρέπει να καταβάλει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έχει καλέσει τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Το εξωτερικό χρέος του Καράκας εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα έχουν μειωθεί δραματικά στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ως το τέλος του 2017 πρέπει να καταβάλει 1,47 με 1,7 δισεκατομμύριο δολάριο για την αποπληρωμή χρεών, και στη συνέχεια περίπου 8 δισεκατομμύρια το 2018.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση και (η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) PDVSA θα χρεοκοπήσουν», προέβλεψε χθες Πέμπτη ο Έντουαρντ Γκλόσοπ, αναλυτής της Capital Economics.
Αυτή την εβδομάδα οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P και Moody’s μείωσαν το αξιόχρεο της Βενεζουέλας.
Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει την πίεση στο Καράκας: Την Τετάρτη οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο κύμα κυρώσεων με στόχο δέκα αξιωματούχους της Βενεζουέλας που φέρονται να λογόκριναν μέσα ενημέρωσης, να παρενέβησαν στην εκλογική διαδικασία και στη διανομή επισιτιστικής βοήθειας.
Ήδη η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες και τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η εταιρεία PDVSA.
Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για «οικονομική δίωξη» με στόχο να προκληθεί ασφυξία στη χώρα του και ελπίζει να βρει λύση στρεφόμενος στην Κίνα, στην οποία οφείλει 28 δισεκατομμύρια δολάρια, και τη Ρωσία με την οποία έχει συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μόσχα και Καράκας θα υπογράψουν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας στις 15 Νοεμβρίου
Η Ρωσία και η Βενεζουέλα θα υπογράψουν στις 15 Νοεμβρίου μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους του Καράκας, βάσει της οποίας θα παραταθεί κατά 10 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση του θέματος.
Ο Βενεζουελάνος πρεσβευτής στη Ρωσία Κάρλος Ραφαέλ Τορτσόσα είχε δηλώσει την Τετάρτη στο Sputnik ότι η διορία για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι η 15η Νοεμβρίου, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα η πηγή αυτή.
Προκειμένου να ισχύσει η συμφωνία αυτή η Βενεζουέλα θα πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία ένα σημαντικό ποσό ως το τέλος του 2017, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν οι Ρώσοι εξαγωγείς για τα προϊόντα που έχει ήδη λάβει η Βενεζουέλα.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει δηλώσει ότι η Μόσχα έχει ήδη συμφωνήσει να αναδιαρθρώσει ένα μέρος του χρέους του Καράκας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει άλλων όρων.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάθονται για τρίτη φορά φέτος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσουν για τρίτη φορά φέτος να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα.
Οι προηγούμενες απόπειρες κατέληξαν χωρίς την επίτευξη προόδου και με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, ενώ η επιδεινούμενη οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει σε αύξηση του υποσιτισμού και της διάδοσης ασθενειών.
Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι, αν και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στο παρελθόν για να αποφύγει να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2018.
Τον Σεπτέμβριο η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις συνομιλίες καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τους όρους που της είχε θέσει, μεταξύ αυτών η απελευθέρωση των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που κρατούνται και η δημιουργία μηχανισμών ώστε να επιτραπεί να εισέλθει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.
Ο βουλευτής Λουίς Φλορίδο, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στη διαδικασία διαλόγου, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη σύσταση νέου εκλογικού συμβουλίου και θα πιέσει για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες επεσήμανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «ο διάλογος συνεχίζεται στις 15 Νοεμβρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία».
Τον Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές είχαν «διερευνητικές συναντήσεις» με τη στήριξη του προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ