Πληροφορική: Τι έμεινε από τη «φούσκα του 2000»

Ούτε ο πλέον απαισιόδοξος παράγοντας του κλάδου της πληροφορικής δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 16 χρόνια, το πόσες εισηγμένες εταιρείες θα πτώχευαν και το πόσο χαμηλά θα έπεφταν οι κερδοφορίες των υπολοίπων. Αναλυτικοί πίνακες-φωτιά.

Το έτος 2000 ήταν διεθνώς η χρονιά της πληροφορικής, με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών να προβλέπει απίστευτα νούμερα ανάπτυξης για το μέλλον και τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές να τιμολογούν στα ύψη τις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Στην Ελλάδα τώρα, στον διεθνή παροξυσμό ήρθε να προστεθεί και η ήδη προϋπάρχουσα (από τη διετία 1998-2000) χρηματιστηριακή φούσκα, οπότε είδαμε: α) Εταιρείες με «εγκαταστάσεις ενός διαμερίσματος» να αποτιμώνται προς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και β) Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να «φτιάχνουν σε λίγους μήνες τα νούμερά τους», προκειμένου να εισέλθουν και αυτές, όπως όπως, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων, στους οποίους εμφανίζονται οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου και τα οικονομικά αποτελέσματα που σημείωσαν κατά τα έτη 2000 και 2015. Μερικά από τα συμπεράσματα που αβίαστα προκύπτουν είναι ότι:

• Ουκ ολίγες εισηγμένες εταιρείες υποχρεώθηκαν μετά το έτος 2000 σε «λουκέτο», όπως π.χ. οι Πουλιάδης, Datamedia, Informatics, Microland και DESPEC. «Λουκέτα» βέβαια είχαμε και για άλλες εταιρείες πληροφορικής που εισήλθαν στο ΧΑ μετά το 2000, όπως π.χ. της Emphasis και της Ipirotiki.

• Άλλες εταιρείες (π.χ. Altec και PC Systems) δίνουν σήμερα τη μάχη της επιβίωσης, διαθέτοντας αρνητικά ίδια κεφάλαια.

• Υπήρξαν επιχειρήσεις που είτε συγχωνεύθηκαν με άλλες εισηγμένες, είτε αποχώρησαν μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης από το ΧΑ (π.χ. Unisystems, Unibrain, Informer, Logic-DIC, Delta-Singular).

• Αναμφίβολα, οι κερδοφορίες του κλάδου κατά το έτος 2000 θεωρούνται σήμερα ως «άπιαστες» ακόμη και από τους Ομίλους-ηγέτες που έχουν απομείνει στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι (βλέπε στοιχεία πινάκων) οι είκοσι εισηγμένες του 2000 είχαν σημειώσει τότε αθροιστικά προ φόρων κέρδη ύψους 237,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι 15 εισηγμένες του 2015 υποχρεώθηκαν αθροιστικά σε ζημίες προ φόρων 77,7 εκατ. ευρώ!

• Μετά το έτος 2000, εισήλθαν και άλλες εταιρείες πληροφορικής στο ΧΑ, αρκετές εκ των οποίων (MLS, ProfileΠΡΟΦ 0,00%, Epsilon Net) διακρίνονται για τις θετικές επιδόσεις τους.

Σε ποιους παράγοντες ωστόσο οφείλεται η προαναφερόμενη καθίζηση των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών του κλάδου; Αναμφίβολα σε πολλούς λόγους. Μερικοί εκ των οποίων (σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πληροφορικής) είναι οι παρακάτω:

Α. Σημαντικό τμήμα των κερδών του 2000 σε αρκετές εταιρείες ήταν «εικονικό» και αποτέλεσμα της προσπάθειας για μεγαλύτερα λογιστικά κέρδη και καλύτερες αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η ζήτηση για μετοχές ήταν τεράστια και η εκπαίδευση του κοινού ελλιπής. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταγγέλθηκαν εικονικές εταιρικές συναλλαγές, εγγραφή μειωμένων αποσβέσεων, λογιστικοποίηση χρηματιστηριακών υπεραξιών και άλλα πολλά.

Β. Πολλές εταιρείες «βαφτίζονταν» ως επιχειρήσεις πληροφορικής, αν και η βασική τους δουλειά ήταν η… «μεταφορά κουτιών» (κυρίως) σε κρατικές προμήθειες. Με την πάροδο του χρόνου, οι όροι στους διαγωνισμούς του δημοσίου έγιναν αυστηρότεροι και επιπρόσθετα ο σκληρότερος ανταγωνισμός οδήγησε σε «χτυπήματα τιμών». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα, πολλές εταιρείες περιορίζουν το ενδιαφέρον τους μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων στις οποίες πιστεύουν ότι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χαρακτηριστική επίσης είναι η δήλωση μεγάλου Ομίλου πληροφορικής, ότι «στα περισσότερα δημόσια έργα που υλοποιήσαμε, τελικά μπήκαμε μέσα».

Γ. Η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει κατά πολύ τα ποσά που είναι διατεθειμένες οι επιχειρήσεις να καταβάλουν για έργα και υπηρεσίες πληροφορικής. «Στην εποχή της χρηματοπιστωτικής στενότητας, οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδύσεις τους σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, κυρίως σε ότι μπορεί να τους αποδώσει άμεσα και πολύ. Οι περισσότερες λοιπές επενδύσεις, αναβάλλονται», αναφέρθηκε.

«Σε κάθε περίπτωση, το σπάσιμο της φούσκας είχε και τα καλά του», δηλώνει γνωστό στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Έχουν παραμείνει στην αγορά οι περισσότερο ικανοί και οι περισσότερο νοικοκυρεμένοι. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους στην προσφορά υπηρεσιών, σε μια προσπάθειά τους να έχουν διατηρήσιμους κάθε χρόνο τζίρους από τους πελάτες τους. Είδαμε να γίνεται πολύ πιο συστηματική δουλειά στη διεκδίκηση έργων στο εξωτερικό, όπως επίσης βλέπουμε τις εταιρείες να εγκαταλείπουν τη λογική του super market που τα πουλάει όλα και να εξειδικεύονται σε τομείς που πλεονεκτούν».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο παράγοντα, «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις ανάπτυξης για τον κλάδο και για πολλές εταιρείες του, όχι μόνο λόγω των κινήσεων που γίνονται στο εξωτερικό, αλλά κυρίως εξαιτίας των μεγάλων αναγκών που έχει η εσωτερική αγορά.

Ο δημόσιος τομέας και τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν -και δεν πρόκειται- να αναταχθούν χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, ενώ σημαντικά ποσά πρέπει να επενδύσουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό».

kotzamanis-220716-1

kotzamanis-220716-2

 

Στέφανος Kοτζαμάνηςeuro2day.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.