Μια νεκρή φάλαινα στις όχθες του Σηκουάνα έχει αναστατώσει τους Παριζιάνους

Την Παρασκευή, οι κάτοικοι του Παρισιού ξύπνησαν και ξεκίνησαν τη μέρα τους, όπως κάθε άλλη Παρασκευή. Αυτό που δεν περίμεναν, ωστόσο, ήταν να πέσουν πάνω στο πτώμα μιας τεράστιας φάλαινας που βρισκόταν ξεβρασμένη στην όχθη του Σηκουάνα, στο ύψος της Παναγίας των Παρισίων, η οποία έκανε τους περαστικούς να παγώσουν και να μείνουν να την κοιτάζουν σοκαρισμένοι.

Ευτυχώς για τους ζωόφιλους -και για όσους έχουν συνείδηση, δηλαδή- το κουφάρι της φάλαινας, το οποίο είχαν περιτριγυρίσει άνθρωποι με λευκές στολές που υποτίθεται το φρόντιζαν, ήταν ψεύτικο. Ο σκοπός πίσω από αυτό το δρώμενο, όμως, είναι όχι μόνο αληθινός αλλά και τρομερά σημαντικός για τον πλανήτη μας.

whale paris

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Captain Boomer, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω εγκατάσταση, είπε πως έστησαν αυτή την περφόρμανς προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με το ολοένα και συχνότερο φαινόμενο του ξεβρασμού φαλαινών και δελφινιών σε ακτές, και τον ρόλο που παίζει ο άνθρωπος σε αυτό.

whale paris

whale paris

Για να βοηθήσουν στην επικοινωνία του μηνύματος, διάφοροι καλλιτέχνες ντύθηκαν σαν ιατροδικαστές και υποκρίθηκαν πως έκαναν διάφορα τεστ πάνω στο ζώο, ενώ κάποιοι άλλοι συνομιλούσαν με τους περαστικούς.

«Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά όχι στο Παρίσι», είπε ο καλλιτέχνης Tim Van Noten στο Agence France-Presse, υποδυόμενος πως η φάλαινα ήταν αληθινή. «Έφτασε εδώ και κόλλησε εκεί, δίπλα στη γέφυρα. Καλέσαμε τους πυροσβέστες, οι οποίοι την έβγαλαν από το νερό με γερανό».

Βέβαια δεν ήταν λίγοι οι Παριζιάνοι που ξεγελάστηκαν από την περφόρμανς, πιστεύοντας πως το πτώμα της φάλαινας ήταν όντως αληθινό. «Με θλίβει πολύ το ότι ένα τέτοιο ζώο άφησε τον Ατλαντικό για να καταλήξει εδώ, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα», είπε μια Παριζιάνα. «Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι δικό μας λάθος, εμάς των ανθρώπων, που τα ζώα πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο; Δεν ξέρω».

Παρότι οι λόγοι για τους οποίους οι φάλαινες παγιδεύονται σε ρηχά νερά και ακτέςείναι αρκετοί, ο αντίκτυπος των ανθρώπων στις πηγές τροφής τους και στη διατροφή τους, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς -πολλές φάλαινες και δελφίνια έχουν βρεθεί ξεβρασμένα σε ακτές με κομμάτια πλαστικού στο στομάχι τους. Επίσης, οι περιβαλλοντικές ομάδες επισημαίνουν πως τα ραντάρ των πλοίων μπλέκονται στην επικοινωνία των φαλαινών, διαταράσσοντάς την και επηρεάζοντας έτσι, μεταξύ άλλων, και τον τρόπο που τρέφονται.

«Είναι ένας καλλιτεχνικός τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το περιβάλλον», είπε ο Bert Van Peel, ο καλλιτέχνης πίσω από τη δράση του Captain Boomer, στη Le Figaro. «Αυτά τα υπερρεαλιστικά γλυπτά αποτελούν μια τεράστια μεταφορά για τη δυσλειτουργία του οικολογικού μας συστήματος».

 

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.