Η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει αγρότες μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές – Την ίδια ώρα αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά
Στην επόμενη φάση, αυτή της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, περνάνε η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τη διαφαινόμενη εκτόνωση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες εντατική είναι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την παροχή προς τους δοκιμαζόμενους μετανάστες βασικών γνώσεων επικοινωνίας και κατόπιν επαγγελματικών δεξιοτήτων, κυρίως, στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μελετά την προοπτική παραχώρησης γης αρχικά σε 1.000 έως 1.500 πρόσφυγες για να απασχοληθούν με τις καλλιέργειες. Αν και ακόμα το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό το πρόγραμμα, ο προσανατολισμός του είναι οι πρόσφυγες, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές, να απασχοληθούν άμεσα ώστε να μην αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο και να μην εκτραπούν προς παράνομες ή παραβατικές ενέργειες.
Η απόκτηση δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, η οποία επιδιώκει την προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης ενδεχομένως και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σκέψεις των ιθυνόντων είναι να υπάρξουν περιοχές στη Μακεδονία ή τη Βοιωτία όπου θα μπορέσουν να απασχοληθούν οι πρόσφυγες-καλλιεργητές, όμως η κυβέρνηση δεν μένει μόνο σε αυτόν τον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, ήδη οι αρμόδιες ομάδες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι σε επικοινωνία με συνδικάτα, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΣΕΕ, ακόμα και τους βιομηχάνους, με στόχο να οργανώσουν προγράμματα απασχόλησης των μεταναστών.
Μέσα στο φθινόπωρο, μάλιστα, θα προωθηθεί η αναλυτική καταγραφή των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας χιλιάδων προσφύγων (σ.σ.: θα δημιουργηθούν ειδικά data και φάκελοι ανά περίπτωση) ώστε με τρόπο συντεταγμένο να εισέλθουν, όπως μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στην εγχώρια αγορά εργασίας και κυρίως σε χαμηλής έντασης εργασίες, όπως οι αγροτικές. Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να τρέξει το ίδιο και όχι το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας αυτά τα προγράμματα, όμως εδώ είναι που ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, όπως μας λένε πηγές της ΓΣΕΕ. Να υπάρξει δηλαδή ένα σχέδιο αποκατάστασης των προσφύγων, δίχως όμως μέριμνες ως προς την πάταξη της ενδεχόμενης μαύρης, εκ μέρους τους, εργασίας. Κι αυτό σε μια περίοδο σύνθετη και κρίσιμη για την Ελλάδα, με τους δείκτες ανεργίας στα ύψη.
Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική επικοινωνιακή διαχείριση ως προς την παροχή τόσο αυτών των βοηθειών όσο και εκτάσεων γης. Στόχος, επίσης, είναι μετά την παροχή χρημάτων για στέγαση και σίτιση εκτός καταυλισμών για τους πρόσφυγες να υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από ειδικές κάρτες, ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της ασφαλιστικής τους κάλυψης παρότι οδηγούνται σταδιακά στην αγορά εργασίας, έστω και μέσω προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Μάχη για τα κονδύλια
Την ίδια στιγμή, βάσει ευρωπαϊκών πηγών μας στην Ε.Ε. ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας έως και 20% των συνολικών ευρωπαϊκών πόρων που η Ελλάδα περιμένει για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων που ήδη μένουν στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα χειροτερεύσει αυτόματα το ήδη υποβαθμισμένο επίπεδο διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα και θα ανατρέψει σειρά προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία μας.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ήδη παλεύει προς την κατεύθυνση να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική, όμως λειτουργεί αρνητικά το δεδομένο της μη αξιοποίησης ήδη υπαρχόντων πόρων λόγω της ελληνικής ολιγορίας και γραφειοκρατίας.
Ένα άλλο αρνητικό δεδομένο είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα δεν έχει μαζί της τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην προσφυγική κρίση, τις χώρες δηλαδή του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες διεκδικούν αυτά τα χρήματα από την πατρίδα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε ότι η διακοπή των μεγάλων προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα οδήγησε σε νέους δρόμους τους πρόσφυγες τόσο από τη Συρία όσο και από τη Λιβύη.
Έτσι, μπορεί ο δρόμος του Ανατολικού Αιγαίου να έχει κλείσει εν μέρει, όμως αυτός της Μεσογείου οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στις νότιες ακτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Όπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές, όλα θα κριθούν πλέον μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο οι πιέσεις από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη είναι τόσο ισχυρές που οι Βρυξέλλες δύσκολα θα αρνηθούν νέα βοήθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πηγή: protothema.gr