Την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους προωθεί, για το έτος 2017, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντί να περικόψει τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων που το δικαιούνται.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», πρόκειται για ένα εναλλακτικό σενάριο, ώστε να αντισταθμιστεί η αναταραχή που προκλήθηκε από τις πρώτες περικοπές (σ.σ.: είτε μειώσεις, είτε πλήρης απώλεια) του περασμένου Ιουλίου σε 160.000 άτομα, προκειμένου να μειωθεί η ετήσια δαπάνη κατά 168 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης στα συμφωνηθέντα του νέου μνημονίου, μεταξύ των οποίων η περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 569 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την τροποποίηση των ποσών του ΕΚΑΣ, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, «κύμα» διαγραφής χαμηλοσυνταξιούχων από τις λίστες των δικαιούχων, αντί του επαναπροσδιορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων -που φέτος αυστηροποιήθηκαν κατεβάζοντας στα 7.972 ευρώ το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, επιδόματα κ.α. και το οικογενειακό στα 11.000 ευρώ- και το κονδύλι να μοιραστεί «υπέρ» των πιο «αδύναμων».
Ο νέος νόμος
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, στο άρθρο 92, δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού των ποσών του ΕΚΑΣ (και όχι υποχρεωτικά των εισοδηματικών κριτηρίων) για την περιστολή της δαπάνης, έως την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ στα τέλη του 2019. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να μη μειωθούν τα 230 ευρώ που δίνονται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ. Οι μειώσεις θα γίνουν στα επόμενα ποσά του ΕΚΑΣ, τα οποία ισχύουν ανά κλίμακα εισοδήματος και είναι 172,50 ευρώ για εισόδημα 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ, 115 ευρώ για εισόδημα 7.518,01 έως 7.720 ευρώ και 57,50 ευρώ για εισόδημα από 7.710,01 έως 7.972 ευρώ.
Εξάλλου, το κόστος για τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν από την 1η Αυγούστου για όσους έχασαν ή έλαβαν μικρότερο ΕΚΑΣ, θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Στα Ταμεία έχει ήδη αποσταλεί εγκύκλιος, με υπογραφή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, για την απαλλαγή τους από την εισφορά ασθενείας ύψους 6%, ενώ σκοπός της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει μέτρα αυτής της μορφής. Ας σημειωθεί ότι η δαπάνη του ΕΚΑΣ τον Αύγουστο «έπεσε» στα 49,2 εκατ. ευρώ από τα 75 εκατ. ευρώ στα οποία είχε φτάσει (31,679 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 15,411 στον ΟΑΕΕ και 2,184 στο ΝΑΤ όπου εκκρεμεί η περικοπή).
Ωστόσο, στο πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου, τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν ή έλαβαν μικρότερο ΕΚΑΣ θα έχουν κόστος 50 έως 60 εκατ. ευρώ. Η απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς ασθενείας 6% θα κοστίσει 18 εκατ. ευρώ, η χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για αγορές στο 30% του ΕΚΑΣ σε όσους έχασαν 115 ευρώ, 27 εκατ. ευρώ, και η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80%, περί τις 500.000 ευρώ, ενώ η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ στον έναν από τους δυο συζύγους που το ελάμβαναν, υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 10-15 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ο Συνήγορος του Πολίτη έβαλε «φρένο» σε απόφαση του ΙΚΑ, με την οποία απαιτούσε από συνταξιούχο να επιστρέψει στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που του είχε πιστώσει το Ταμείο, χωρίς να έχει υποβληθεί αίτηση για τη λήψη του επιδόματος από τον ίδιο. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, έγινε δεκτό ότι σε περιπτώσεις που η αχρεώστητη καταβολή του ΕΚΑΣ έγινε χωρίς να προηγηθεί αίτηση του συνταξιούχου, και εφόσον δεν συντρέχει κάποια παράλληλη ενέργεια από την οποία να προκύπτει δόλος εκ μέρους του, δεν θα πρέπει να παρακρατούνται στο διπλάσιο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
Πηγή: ethnos.gr