Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος με τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι παιδίατροι και γονείς έχουν στη διάθεσή τους ένα ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο έναντι της νόσου: το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».
Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου αφορά ένα 13 μηνών κοριτσάκι από το Νέο Ηράκλειο Αττικής – το μωρό νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με μηνιγγίτιδα Β και πλέον δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο είναι βέβαιον πως θα είχαν αποφευχθεί η λοίμωξη και η νοσηλεία εάν είχε εμβολιαστεί για τη νόσο.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μηνιγγίτιδας Β που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και μάλιστα στην Αττική. Στις αρχές του μήνα είχε δηλωθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας Β που αφορούσε ένα αγόρι 4 χρόνων από τη Νίκαια.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά μηνιγγίτιδας Β σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, από την Τρίπολη μέχρι τη Βέροια και την Κομοτηνή και από τη Σκύρο μέχρι τη Ρόδο. Η μακρά λίστα με τους μικρούς ασθενείς που νόσησαν με μηνιγγίτιδα Β δυστυχώς περιλαμβάνει και μια απώλεια, ένα βρέφος 8 μηνών που έχασε τη μάχη με τη νόσο και τις επιπλοκές της τον περασμένο Ιούνιο, στην Κρήτη.
Η θωράκιση των παιδιών έναντι της νόσου είναι επιβεβλημένη. Οι εποχικές ιώσεις, με προεξάρχουσα τη γρίπη αλλά και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, βρίσκονται σε έξαρση. Το νοσογόνο περιβάλλον που δημιουργείται σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό των παιδιών στις σχολικές αίθουσες και στους χώρους δραστηριοτήτων αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση νοσημάτων, όπως η μηνιγγίτιδα Β. Μάλιστα, η μηνιγγίτιδα Β είναι η οροομάδα μηνιγγίτιδας που επικρατεί περισσότερο στη χώρα μας (περίπου 40-50 περιστατικά ετησίως) σε σύγκριση με τις άλλες οροομάδες όπως η μηνιγγίτιδα τύπου Α ή C, κ.λπ.
Η μηνιγγίτιδα Β ή Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) αλλά και σοβαρή λοίμωξη του αίματος (Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία).
Χαρακτηρίζεται ύπουλη ασθένεια καθώς παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά έχει συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Επειδή οι αρχικές εκδηλώσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου παραπέμπουν σε γρίπη ή άλλη ίωση, είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Στη συνέχεια εμφανίζονται και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως: Υψηλός Πυρετός Αυχενική Δυσκαμψία, Πονοκέφαλος, Έμετος, Αιμορραγικό εξάνθημα, Σύγχυση, Φωτοφοβία.
Ωστόσο, εξελίσσεται ραγδαία, συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες, όπως ακρωτηριασμούς λήψη απώλεια ακοής, ή και να οδηγήσει σε θάνατο.
Αυτό που την καθιστά πολύ επικίνδυνη επίσης είναι πως δεν κάνει διακρίσεις αλλά προσβάλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών και οι νεαροί ενήλικες, ενώ οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση όλων των δόσεων του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Πηγή: protothema.gr