Κοινές δηλώσεις στο Μαξίμου. Τσίπρας: Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια

Κοινές δηλώσεις στο Μαξίμου. Τσίπρας: Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια

Για επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Πούτιν και υποστήριξε ότι η συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα επαφών και συζητήσεων σε υψηλό επίπεδο και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, την παιδεία, τον πολιτισμό κτλ. Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν για το θέμα της Συρίας, το προσφυγικό, την Ουκρανία και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη το 2016 και χαρακτήρισε ως «στρατηγική» τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

«Η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία» τόνισε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι συζητήθηκαν επενδύσεις σε διαφόρους τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η φαρμακοβιομηχανία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας κτλ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως συζητήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αερίου, πετρελαίου και αναφέρθηκε στη συμφωνία των ΕΛ. ΠΕ με τη ρωσική εταιρία πετρελαίου Rosneft.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζητήθηκαν με τον Ρώσο Πρόεδρο και οι δυνατότητες συνεργασίες στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ όπως είπε ανταλλάχθηκαν οι απόψεις για θέματα διεθνών εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης.

Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε με τον κ. Πούτιν και η κρίση στη Συρία.

«Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του συριακού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι όμως έπεσε και το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του Πούτιν» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τον αγωγό ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως « Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την υποδοχή όπως επίσης και την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για ένα μεγάλο πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη και τόνισε ότι παρόλες τις αρνητικές επιδράσεις οι ρωσοελληνικές συνεχίζουν, ενώ αναφέρθηκε στους τομείς των συνεργασιών που συμφωνήθηκαν.

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και ότι το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η μεικτή διυπουργική.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια» τόνισε ακόμη ο κ. Πούτιν και σημείωσε πως η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών σε φυσικό αέριο και 15% στο πετρέλαιο.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει από την πλευρά Ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών εταιριών στον ΟΛΘ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην διαπεριφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως και στα όσα συμφωνήθηκαν αλλά και έγιναν στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως επίσης και στην Παιδεία.

«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων», τόνισε ο κ. Πούτιν και υποστήριξε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατ. Ρώσοι επισκέπτες.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις ο Πούτιν ανέφερε ότι σε πολλά οι θέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας συμπίπτουν, υποστήριξε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα.

Ερωτηθείς για τον αγωγό κ. Πούτιν ανέφερε πως «είχαμε πρόθεση να υλοποιήσουμε και το νότιο ρεύμα, δεν μας άφησαν, λόγων των πιέσεων ΗΠΑ και ΕΕ, η Βουλγαρία απέφυγε την υλοποίηση του έργου. Προτείναμε ένα έργο μέσω της Τουρκίας. Πρώτα οι Τούρκοι εταίροι μας έλεγαν να αλλάξουμε τις τρέχουσες τιμές προμηθειών, συμφωνήσαμε, αλλά πάλι δεν είδαμε υποστήριξη από την Επιτροπή».

«Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό», είπε ο κ. Πούτιν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.

Είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.