Διαβάζουμε για startups που ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα, το οποίο συνήθως αντιμετώπισε ένας από τους founders, στο οποίο δόθηκε (μια) λύση. Μια λύση που ξεκίνησε από ιδέα και έγινε startup. Σήμερα, σου έχω μια κατάσταση που θεωρώ προβληματική, για την οποία σε καλώ να βρεις τη λύση (οπότε, ενδεχομένως, σε κάνω πλούσιο). Αναφέρομαι στις επαγγελματικές κάρτες.
Οι επαγγελματικές κάρτες είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σε έναν κόσμο όπου είμαστε όλοι εξαιρετικά διασυνδεδεμένοι, που είμαστε με τρία κινητά στο χέρι και όλες τις πληροφορίες και γνώσεις στην τσέπη, που μπορείς να βρεις τον οποιοδήποτε σε μερικά δευτερόλεπτα (θα μπορούσες να επικοινωνήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στα επόμενα δευτερόλεπτα, χωρίς καμία προηγούμενη επαφή – να, εδώ είναι), η σημασία των επαγγελματικών χαρτών, ενός μικρού, χάρτινου κομματιού, παραμένει μεγάλη.
Και το τελευταίο συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Επί της ουσίας, η ανταλλαγή καρτών αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, που φέρνει τα δύο μέρη «πιο κοντά». Πέρα από αυτό, μπορεί να δώσει και την πρώτη άμεση εικόνα για εσένα και το brand σου, να αποτελέσει εργαλείο marketing, να δείξει τη δημιουργικότητα σου αλλά και ότι είσαι προετοιμασμένος, ότι είσαι ανά πόσα ώρα έτοιμος για εκείνο το business contact, για εκείνη τη νέα επαγγελματική γνωριμία που θα διευρύνει τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες. Έτοιμος να μην «κλωτσήσεις» την επόμενη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.
Αποκτήστε επαγγελματικές κάρτες από την Gmedia εδώ
Εντούτοις, υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα. Οι κάρτες χάνονται, καταστρέφονται, ξεχνιούνται, κουράζουν, μπερδεύουν, μπερδεύονται και – αρκετές φορές – είναι εξαιρετικά βαρετές και πανομοιότυπες. Μπορεί να φύγεις από ένα networking event με 20 επαγγελματικές κάρτες, να μην θυμάσαι ποιος είναι ποιος, να έχεις χάσει μερικές στην πορεία και στη, συνέχεια, να πρέπει να τα περάσεις όλα αυτά και στον ψηφιακό κόσμο. Ναι, ένα QR code μπορεί να βοηθάει αλλά και πάλι, δεν είναι η τέλεια λύση ούτε κάτι που χρησιμοποιείται ευρύτατα. Και ναι, μπορείς να τις σκανάρεις, ακόμη και από το κινητό σου, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση, αφού και πάλι καταλήγεις με μερικές χάρτινες κάρτες απλώς… σκαναρισμένες.
Ίσως το μέλλον να βρίσκεται στις κάρτες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με smartphones, ίσως να βρίσκεται κάπου στα σύνορα του augmented reality, ίσως στο 3D printing, ίσως κανείς να μην έχει σκεφτεί ακόμη την απόλυτη λύση (αν υπάρχει τέτοια). Και αυτό γιατί, για να είναι απόλυτη και «universal», δεν θα πρέπει να είναι κάποια καινοτομία που θα χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, διαδικασίες ή δεξιότητες, αλλά κάτι που θα αποτελέσει άμεσα το επόμενο βήμα. Δεν θα δυσκολέψει, δεν θα μπερδέψει, αλλά θα διευκολύνει, θα εμπλουτίσει και θα επεκτείνει. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για κάποια σημαντική αλλαγή στον τομέα των επαγγελματικών καρτών ή, τελικά, αυτό να μην αποτελεί κάποιου είδους ευρύτερο πρόβλημα και να προβληματίζει ελάχιστους (όπως εγώ).
Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας των επαγγελματικών καρτών δείχνει πως δεν έχει μεταβεί ακόμη στην digital εποχή. Είτε γιατί δεν είναι έτοιμος, είτε γιατί εμείς δεν είμαστε έτοιμοι, είτε ακόμη και γιατί δεν χρειάζεται. Αν χρειάζεται όμως, ιδού ένα πρόβλημα στο οποίο μπορείς να βρεις λύση και να καινοτομήσεις.
Πηγή: epixeiro.gr