Τα τρία σημάδια του Grexit

Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε οι συνεχείς συζητήσεις περι Grexit είναι θόρυβος, και πότε πρέπει πραγματικά να αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι συμβαίνει πραγματικά; Τα τελευταία χρόνια κι ακόμα πιο έντονα τους τελευταίους μήνες, το Grexit βρίσκεται στα στόματα όλων. Όλο έρχεται, αλλά κανείς δεν το βλέπει. Τι πρέπει λοιπόν να πιστέψουν οι επενδυτές και πότε θα διακρίνουν αν πράτματι μπορεί να συμβεί; Το Marketwatch επιχειρεί την απάντηση:

Θα υπάρξουν,αναφέρει, τρία προειδοποίητικά σημάδια ότι τρέχει κάτι σοβαρότερο από μια ακόμα αψιμαχία μεταξύ της κυβέρνησης στην Αθήνα και των πιστωτών της.

Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του QE από την ΕΚΤ, και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε προφανή εξήγηση.

Όταν ένα Grexit είναι κοντά στο να συμβεί, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα το μάθει, πρώτα και κύρια επειδή θα είναι πιθανότατα αυτός ακριβώς ο θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα. Η ΕΚΤ μπορεί να έχει δημιουργήσει αρκετές “ζώνες προστασίας” έναντι του πανικού στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως ένα Grexit εξακολουθεί παρ’ ολα αυτά να είναι ανησυχητικό για τη ρευστότητα, αλλά και για τις απώλειες που θα μπορούσαν να προκύψουν απροσδόκητα.

Όταν ένα Grexit συμβεί, η ΕΚΤ θα θελήσει να σιγουρευτεί ότι υπάρχει αφθονία μετρητών στο σύστημα, και ο ευκολότερος τρόπος να το επιτύχει αυτό θα είναι μεσω μιας επέκταση του QE.

msn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.