Τέλος το 8ωρο στη Σουηδία

Τέλος το 8ωρο στη Σουηδία

Η Σουηδία αρχίζει να εφαρμόζει την εξάωρη εργασία με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά της… ανθρώπινης ευτυχίας. Σύμφωνα με το site Science Alert, οι εργοδότες της χώρας έχουν αρχίσει ήδη να θέτουν σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα, επιχειρώντας να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, αλλά και την ποιότητα του ελεύθερου χρόνου τους.
Τα κέντρα της Toyota στο Gothernburg, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έκαναν την αλλαγή των ωραρίων πριν από μερικές ώρες. Το Filimundus, μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα τη Στοκχόλμη ξεκίνησε να εφαρμόζει την εξάωρη εργασία την περασμένη χρονιά. «Το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο κάποιοι νομίζουν» ανέφερε ο CEO της εταιρίας, Linus Feldt. Η ιδέα πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι ότι επειδή οι ώρες εργασίας είναι λιγότερες το προσωπικό θα έχει μεγαλύτερο κίνητρο και περισσότερη ενέργεια να κάνει παραπάνω πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Feldt, μετά την αλλαγή του ωραρίου στην εταιρία, η παραγωγικότητα έμεινε η ίδια, οι αψιμαχίες μεταξύ του προσωπικού σταμάτησαν, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχείς και πιο ξεκούραστοι.
Σύμφωνα με το Science Alert, γιατροί και νοσοκόμοι σε κάποια νοσοκομεία της χώρας έκαναν επίσης την κίνηση να εφαρμόσουν την εξάωρη εργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.