Νοσεί η λίμνη Ορεστιάδα: Λύση εδώ και τώρα

Μια άσχημη εικόνα αλλά και έντονη δυσοσμία παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η λίμνη της Καστοριάς, καθώς η επιφάνεια της έχει γεμίσει με ένα παχύ στρώμα το φυτοπλαγκτόν που παράγεται από τα κυανοφύκια τα οποία είναι τοξικά και βρίσκονται στον πυθμένα της. Στη συνέχεια σαπίζουν και αναδύουν μια δυσοσμία. Το έντονο αυτό φαινόμενο ξεκινάει από τον Ιούλιο και σταματάει το φθινόπωρο με τις μεγάλες βροχές.

Πάντως αν και έχουν εκπονηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια 38 περίπου μελέτες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υλοποιήθηκε καμία καθώς όλες έμειναν στα χαρτιά.


Μονομερώς η ίδρυση του φορέα διαχείρισης

Σε άμεσες παρεμβάσεις ώστε να σταματήσει η αφόρητη δυσοσμία και η αποκρουστική εμφάνιση στην επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας, προσανατολίζεται η ΠΕ Καστοριάς. Μάλιστα πριν δυο μήνες ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μετά από σύσκεψη για την λίμνη, απέστειλε σε έντονο ύφος μια επιστολή στον αρμόδιο υπουργό όπου και αιτείται την ίδρυση φορέα διαχείρισης για την λίμνη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να πάρει απάντηση.

«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα. Θεωρώ ότι είναι πλέον μονόδρομος και προσανατολιζόμαστε στο να υλοποιήσουμε μονομερώς τον φορέα διαχείρισης για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν μπορείς να παρέμβεις στη λίμνη αν δεν έχεις φορέα διαχείρισης και η λίμνη πλέον έχει αρχίσει να νοσεί », τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Αδαμόπουλος.

Αναφορικά με τον τηλεμετρικό σταθμό όπως είπε, λόγω των κλειστών τραπεζών οι επιχειρηματίες οι όποιοι θα μπουν στο διαγωνισμό, δεν μπορούν να πάρουν εγγυητικές. Η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Πάντως η νοσηρή εικόνα της Ορεστιάδας, έχει προβληματίσει την κοινωνία της Καστοριάς. Η λίμνη, δεν μας καλημερίζει πια, κάθε που ο ήλιος ανατέλλει, ντόπιους και περαστικούς καθώς με την αφόρητη δυσοσμία, οι περισσότεροι αποφεύγουν να περνάνε από το πλάι της, ενώ οι βαρκάρηδες και οι ψαράδες αναπολούν τον χαμένο ρομαντισμό άλλων εποχών, όπως τα κινητά μνημεία -τις ντόπιες πλάβες της λίμνης- και τους κωπηλάτες, τους ιστιοπλόους και τους σέρφερς. Επιβάλλεται οι τοπικοί άρχοντες να βρουν μια λύση για την Ορεστιάδα η οποία αποτελεί μνημείο φυσικού κάλλους, είναι το φιλόξενο σπίτι των 150 ειδών πτηνών, που ακόμη κι αυτά, εξοικειωμένα πλέον με τους ανθρώπους, νιώθεις να σε προσκαλούν ν’ απολαύσεις τη μαγεία του υγρού αυτού οίκου! Ας την προσέξουμε λοιπόν, διότι λίμνη και Καστοριά είναι δυο συνυφασμένα κομμάτια.

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.