Τέσσερις και πλέον ώρες δεν ήταν αρκετές…

Τέσσερις και πλέον ώρες διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες -παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μεγάλο μέρος της- με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις των δανειστών περιέχουν σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά δέκα μονάδες.

Ως θετικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κρατάει την εποικοδομητική διάθεση που επιδεικνύει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε μία ρεαλιστική πρόταση.

Προς το παρόν, «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας νωρίτερα από τη συνάντηση, χαρακτήρισε καλές τις συζητήσεις και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν.

Η συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ ξεκίνησε στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης, αρχικά κατ’ ιδίαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και, κατά πληροφορίες, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύσαν στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαριήλ Σακελλαρίδης, δεν συμμετείχαν όμως στις συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ.

Νωρίτερα, στο κτίριο της Κομισιόν έφτασαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση εύρεση λύσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα. Πιο ενθαρρυντική η δήλωση Ολάντ, ότι «η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών».

Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorkingGroup και μετατέθηκε για την Πέμπτη.

Το σχέδιο των δανειστών

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου) σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιουλίου, είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα της πρότασης των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα έχει δύο μόνο συντελεστές 11% και 23% θεωρείται από τους ξένους «κλειδί» για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου σε μόνιμη βάση, καθώς -εκτός των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τις κατηγορίες που προαναφέραμε- το υπουργείο Οικονομικών θα ξεφύγει από το «δαίδαλο» των εξαιρέσεων και θα υπολογίζει άμεσα και με απλούστερο τρόπο το φόρο.

Βέβαια σημασία έχουν και οι μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών από κατηγορία σε κατηγορία με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στη μείωση των τιμών των τροφίμων (που σήμερα βρίσκονται στο 13%) και να ζητά μηδενικό συντελεστή για βασικά τρόφιμα όπως πχ. γάλα και ψωμί.

Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό

«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η μείωση θα προέλθει από περικοπή στις συντάξεις, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Εκλογές εάν υπάρξει τελεσίγραφο»

Όσο οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε μονόδρομο Φίλης την προσφυγή στις κάλπες εάν η Ελλάδα τεθεί προ τελεσιγράφου από τους δανειστές.

«Εάν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από τον λαό να εκφράσει άποψη. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο» είπε.Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει την πρόταση να πληρώσει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα μισθούς και συντάξεις έναντι των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους θεσμούς εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Φίλης εξήγησε πως εάν ληφθούν υπόψιν οι πληροφορίες για τα όσα ζητούν οι δανειστές τότε η συμφωνία δεν περνάει, τόνισε ωστόσο πως πρέπει να τελειώσει η πολιτική διαπραγμάτευση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.