Σε δύο άξονες η σωτηρία της λίμνης Καστοριάς

Έκθεση του Αντιδημάρχου Καστοριάς Λ. Παπαδημητρίου

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο νερό και το πλαγκτόν της λίμνης της Καστοριάς αλλά και μια σειρά προτάσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εξυγιάνσης της Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως παρόλο ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα διαχειρησής της, ζήτησε όταν ανέλαβε καθήκοντα να αναλάβει το έργο εξυγίανσής της.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

eeee
ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εξυγιάνσης της Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως ενώ η διαχείρηση ανήκει στην κεντρική διοίκηση, «οι πολίτες αυτής της πόλης είναι αυτοί που υποφέρουν από την κατάστασή της». Ο δήμος, συνέχισε, πρέπει να κάνει κάτι, έρευνες, μελέτες, προτάσεις, ώστε να «ιντριγκάρει» τους υπευθύνους. «Η κατάσταση που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2014, ήταν τόσο έντονη που δεν μπορούσαμε ούτε να κοιμηθούμε. Αυτό με ώθησε ακόμη περισσότερο στο να αναλάβω δράση» σημείωσε.

Διπλό πρόβλημα
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η υπερτροφία των χόρτων από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο και η εμφάνιση του πλαγκτόν από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Οκτωβρίου είναι οι βασικότεροι υπαίτιοι για την κατάσταση της λίμνης. Τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά αλλά και παράλληλα, τόνισε. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συνέστησε να μην πειράζονται τα χόρτα αλλά όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος αν δεν κοπούν τα χόρτα όταν αυτά σαπίσουν δεν θα μπορεί να συλλεχθεί το πλαγκτόν.

limni xalia
Η κατάσταση της λίμνης το φθινόπωρο του 2014

Οι μετρήσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στον Δημόκριτο, τονίζοντας πως τα εργαστήρια του είναι τα μόνα διαπιστευμένα στην Ελλάδα για μετρήσεις τέτοιου τύπου. Οι μετρήσεις είναι απόλυτα αξιόπιστες, σημείωσε, εξηγώντας πως με την επιστήμη της νανοτεχνολογίας που εφαρμόσθηκε για την λίμνη της Καστοριάς, δώσανε στοιχεία υψηλής ακρίβειας και αξίας.

Ο πίνακας των αποτελεσμάτων των μετρήσεων
πινακας λιμνη copy

Οι ουσίες που αναφέρονται στον πίνακα είναι οι πιο κρίσιμες αναφορικά με την υγεία των πολιτών. Είναι εμφανές σε σημεία πιο μέσα οι μετρήσεις είναι σταθερά χαμηλές. Στις όχθες όμως τον Οκτώβριο η περιεκτικότα των ουσιών εκτινάσσεται. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν στην αρχή του προβλήματος (αρχές καλοκαιριού) ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα, αφού όπως τόνισε να λυθεί τελείως δεν γίνεται. «Χρειάζεται μακροχρόνιες παρεμβάσεις ώστε να καλυτερεύσει σε μόνιμη βάση η κατάσταση» σημείωσε.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μια ανέκδοτη ιστορία ενός επισκέπτη της Καστοριάς το 1904, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη και την Άνοιξη και το Φθινόπωρο και σημειώνει πως είδε τη λίμνη καθαρή την Άνοιξη και πράσινη το Φθινόπωρο. «Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Υπήρχε πάντα» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.

Κεντρικά συμπεράσματα
1. Αρχές Σεπτεμβρίου η πυκνότητα του πλαγκτόν είναι χαμηλή και για πρόληψη χρήζει συνεχών επεμβάσεων.
2. Αργά το φθινόπωρο, χωρίς προληπτικές ενέργειες, η πυκνότητα του πλαγκτόν μπορεί να φθάσει σε επικίνδυνα υψηλά όρια.
3. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και πλήρης και οριστική λύση δεν υπάρχει. Αντιμετωπίζεται με σταθερές, ήπιες και σε ετήσια βάση επεμβάσεις

Οι προτεινόμενες λύσεις
Ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε σε δύο τομείς που μπορούν να αποτελέσουν και τη λύση:
Α) ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ
1. Κοπή των χόρτων σε καθημερινή βάση από Μάϊο μέχρι τέλος Οκτωβρίου
2. Αγορά δύο μικρών σχετικά και ευέλικτων κοπτικών μηχανήματα ένα σε κάθε πλευρά της λίμνης. Με δύο μηχανήματα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και ανάγκες ναυταθλητικές. Το υπάρχον μηχάνημα δεν επαρκεί πλέον και λόγω μακροβιότητας παρουσιάζει πολλά προβλήματα, πλέον και μηχανικά.
3. Δύο παραδοσιακά καράβια (ένα σε κάθε πλευρά της λίμνης) θα μπορούν να χρησιμεύσουν για αποκομιδή διαφόρων σκουπιδιών από πολύ μικρά απομονωμένα λιμανάκια
4. Τα κομμένα χόρτα θα μεταφέρονται σε καθορισμένο παραλίμνιο χώρο ώστε να μαζεύονται και πιθανόν να αξιοποιούνται για βιομάζα.

Β) ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΑΓΚΤΟΝ
1. Από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να μαζεύεται το πλαγκτόν, αφού προηγουμένως η επιφάνεια της λίμνης είναι καθαρή από χόρτα Προτείνονται τρεις τρόποι για να επιλεχθεί ο πλέον πρόσφορος:
α) Με κατάλληλα δίχτυα σάρωση της επιφάνειας της λίμνης. (Είναι αρκετά χρονοβόρος με πολλά εργατικά)
β) Απορρόφηση του πλαγκτόν με ειδικές αντλίες, συγκράτηση του πλαγκτόν και επιστροφή του νερού στη λίμνη (φωτό)

mixanima
Αντλία απορρόφησης από επιφάνεια λίμνης

γ) Ψεκασμός της επιφάνειας με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Δεν επηρεάζει τίποτε εκτός του πλαγκτόν.
Πρέπει να διερευνηθεί πόσο τακτικά να γίνεται και το κόστος.
2) Συλλογή του πλαγκτόν με τα χόρτα για βιομάζα.

Συνέχεια των ερευνών και συνεργασίες
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου οι μελέτες σε συνεργασία με τον Δημόκριτο πρέπει να συνεχιστούν, να γίνονται δειγματολειψίες σε περισσότερα σημεία, σε μεγαλύτερο βάθος αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε ερευνητική πρόταση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Τέλος μια συνεργασία με επιστημονική ομάδα, κυρίως πανεπιστημιακή, για την εκμετάλλευση της βιομάζας, είναι αναγκαία ως μέρος της λύσης.

Ανέφικτη η δυνατότητα κολύμβησης
Αναφορικά με το θέμα δημιουργίας σημείου για κολύμβηση στη λίμνη ο κ. Παπαδημητρίου περιορίστηκε να αναφέρει πως «Οι μετρήσεις που είδαμε πρόσφατα είναι πολύ καλές. Το νερό μπορεί να είναι καθαρό τώρα, όμως το πλαγκτόν είναι εδώ, μπορεί να είναι στο βυθό τώρα, αλλά θα ανέβει». Τέλος κάλεσε όλες τις πλευρές «να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους».

Τι μέλλει γενέσθαι;
Σε ερώτηση του inkastoria για τα επόμενα βήματα και για το που μπορεί να οδηγήσει η έκθεση που συνέταξε η Αντιδημαρχία, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως «οι μετρήσεις έγιναν, η έκθεση συντάχθηκε, διαβιβάστηκε δεόντος όπου έπρεπε να δοθεί (σ.σ. Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Αποκεντρωμένη). Εγώ κάθε μέρα που παίρνω τον υπάλληλο και του λέω να πάει να κόψει τα χόρτα είμαι παράνομος γιατί δεν έχω εξουσία στη λίμνη». Για τον αν θα υπάρξει επόμενο βήμα ο κ. Παπαδημαητρίου παρέπεμψε στους αρμοδίους.

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη στην ΣΕΝΤΡΑ
Τις ενστάσεις του για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου για την εξυγίανση της Λίμνης Καστοριάς εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Αδαμόπουλος μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ. “Κανείς δεν μίλησε για πλαζ και πόσιμο νερό”, σημείωσε μεταξύ άλλων. Δείτε τις δηλώσεις του:

Leave a Reply

Your email address will not be published.